Betting på sport – En grundkurs

Betting på sport har vuxit något enormt under de senaste åren. Intresset för att lägga spel sträcker sig inte bara till de största och mest populära ligorna utan går allt djupare ner i seriesystemen. Dessutom har möjligheten att spela på en mängd olika scenarier inom en match blivit populärare än någonsin. Från antalet hörnor till antalet varningar – spelmöjligheterna verkar oändliga.

olika sporter att betta på

Traditionell Betting

Betting när det kommer till sport är simpelt. Det traditionella sättet att betta på en match går via 1X2-systemet. Det betyder:

 • 1 för hemmalagsvinst
 • X för oavgjort
 • 2 för bortalagsvinst

Fler varianter av betting

 1. Över/Under (Totalt antal mål): Här satsar du på om det totala antalet mål (eller poäng, beroende på sporten) i en match kommer att vara över eller under en viss gräns. Till exempel, över/under 2,5 mål i en fotbollsmatch.
 2. Asiatiskt Handikapp: Istället för att enbart satsa på vilket lag som vinner ger asiatiskt handikapp ena laget en ”fördel” eller ”nackdel” i form av mål eller poäng. Detta kan jämna ut oddsen när ett mycket starkt lag möter ett svagare lag.
 3. Hörnor: Du kan satsa på antalet hörnor i en match, till exempel över/under ett visst antal, eller vilket lag som får flest hörnor.
 4. Första målet: Vem gör det första målet i matchen? Eller vilket lag gör det första målet?
 5. Resultat: Här satsar du på exakt resultat vid matchens slut, till exempel 2-1 eller 3-3.
 6. Dubbelchans: Istället för att enbart betta på en av tre utfall (1, X eller 2) kan du med dubbelchans betta på två utfall samtidigt, till exempel 1X (hemmavinst eller oavgjort).
 7. Halvtid/Fulltid: Här satsar du på resultatet både vid halvtid och vid full tid. Till exempel, oavgjort vid halvtid men hemmalaget vinner vid full tid.
 8. Specialspel: Dessa är specifika scenarier eller händelser i en match. Exempel kan vara att en viss spelare får ett gult kort, eller att ett lag får en straff.
 9. Antal gula/röda kort: Satsa på det totala antalet varningar i en match, eller vilket lag som får flest.
 10. Livebetting: Som nämnt tidigare, här bettar du under pågående match och oddsen ändras kontinuerligt baserat på matchens förlopp.
 11. Flera spel på en kupong: Kombinera flera olika spel och matcher på en och samma kupong för chansen till högre odds och större vinster.

Kombinera Spel

Många spelsidor tillåter sina användare att kombinera flera matcher på en och samma kupong. Det innebär att man kan kombinera odds för att öka den potentiella vinsten. Exempelvis kan man betta på en match som ger två gånger pengarna och lägga till en annan match som också har samma odds. Om båda spelen går in, får man 4 gånger insatsen tillbaka. Lägger man till ytterligare en match med dubbla odds, kan vinsten bli 8 gånger insatsen.

Livebetting

Ett fenomen som har vuxit sig särskilt stort de senaste åren är livebetting. Här handlar det om att placera spel under tiden en match eller händelse pågår. Oddsen kan ändras dynamiskt baserat på händelseförloppet, vilket kan skapa unika möjligheter (och risker) för den spelintresserade.

Statistikens Roll

För den seriöse spelaren är statistik nästan oumbärlig. Genom att granska data som lagens nuvarande form, skadeläge, tidigare möten, antal gjorda mål och antal insläppta mål kan man få en bättre bild av vad som kan tänkas hända i kommande matcher. Många bettingexperter använder sig av omfattande statistik för att ge sina spelförslag, och om man blir skicklig på att tolka denna kan det vara till stor hjälp i sitt eget bettande.

Statistik i Betting – Ett Djupare Dyk

När det kommer till betting på sport spelar statistik en central roll. Att analysera och tolka relevant statistik kan ge en klarare bild av en kommande matchs potentiella utfall. Förståelsen av vissa nyckeltal kan skilja en framgångsrik bettare från en mindre framgångsrik.

Var kan man hitta statistik?

 1. Officiella Ligasidor: Vare sig det är Allsvenskan i fotboll, SHL i hockey eller någon annan liga, brukar den officiella hemsidan för ligan ha omfattande statistik över matcher, spelare och lag.
 2. Specialiserade Statistiksidor: Sidor som Whoscored, Soccerway eller Elite Prospects (för hockey) erbjuder djupgående statistik från en mängd olika sporter och ligor.
 3. Bettingbolagens Egna Sidor: Många stora bettingbolag erbjuder detaljerad statistik på sina hemsidor, inte bara för att underlätta för sina spelare, utan också för att locka fler att spela.
 4. Sportnyhetssidor: Sajter som ESPN, BBC Sport och liknande kan också erbjuda användbar statistik, särskilt när det gäller de större ligorna och evenemangen.

Bra statistik att ta hänsyn till:

 1. Formkurva: Hur har laget presterat de senaste 5–10 matcherna? Ett lag i bra form kan ha högre chans att fortsätta vinna, medan ett lag i dålig form kan ha svårt att bryta en förlustsvit.
 2. Inbördes Möten: Hur har tidigare möten mellan de två lagen sett ut? Vissa lag kan ha ett psykologiskt övertag mot vissa motståndare.
 3. Skadeläge: Vilka spelare är skadade eller avstängda? Nyckelspelares frånvaro kan påverka ett lags chanser avsevärt.
 4. Hemma/Borta-statistik: Vissa lag presterar betydligt bättre hemma än borta, eller vice versa.
 5. Målskillnad: Inte bara antal vinster, utan med hur stor marginal ett lag vinner (eller förlorar) kan ge insikter om deras styrka eller svaghet.
 6. Specialsituationer: Statistik kring straffar, hörnor, frisparkar osv. Kan ge insikter om ett lags förmåga i dessa avseenden.
 7. Spelarstatistik: Individuella spelares form, antal mål, assists, varningar, etc. kan hjälpa till att förutsäga potentiella matchvinnare eller problemområden för ett lag.

Avslutande Tankar

Det är viktigt att komma ihåg att betting alltid innebär en risk. Oavsett hur mycket forskning eller analys man lägger ner, kan sportens oförutsägbara natur alltid ge oväntade resultat. Det är därför klokt att bara spela för pengar man har råd att förlora och att alltid spela ansvarsfullt. Utöver sportbetting så finns det en hel del annat att betta på.